De Singelgracht is, evenals de Spoorsingel, een overblijfsel van de oorspronkelijke verdedigingsgracht of singel rondom het centrum van Hoorn. Een groot deel van de gracht ligt er nog.

Er stonden in de 17e eeuw ook verschillende verdedigingspoorten rond de gracht, waarvan alleen de Oosterpoort en de Mariatoren over zijn gebleven. Ook is langs een groot deel van de voormalige gracht de verdedigingswal blijven staan.

 

De Draafsingel was van oudsher een straat langs de Singelgracht met aan weerszijden een prachtige bomenrij. Het buitengebied, ten noorden van de singels, was tot aan het begin van de 20ste eeuw een landelijk gebied. Hier leefden veeboeren en tuinders. Onze voormalige tuinderswoning is gebouwd in 1890 en herinnert aan het landelijke karakter dat de Draafsingel ooit had.

In de loop van de 19e eeuw nam de bebouwing rondom de singels en wallen van Hoorn toe door de welgestelde inwoners van Hoorn die graag ‘buiten’ wilden wonen. De mooie panden langs de Draafsingel en Koepoortsweg zijn hier het resultaat van.